matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POmocy co mam dalej z tym zrobic??
Sosna:
Ekstrema lokalne, co dalej
f'x = 3x
2
−6x−6y−36 f'y = 2y−6x+24 f"xx = 6x−6 f"xy = −6 f"yx = −6 f"yy=2 3x
2
−6x−6y−36=0 /:3 2y−6x+24=0 /:2 x
2
−2x−2y−12=0 y−3x+12=0 y=3x−12 x
2
−2x−2(3x−12)−12=0 x
2
−8x+12=0 Δ=64−48=16
√
Δ
=4 x
1
=2 x
2
=6
4 lut 19:29
Sosna:
f(x,y)=x3−3x2+y2−6xy−36x+24y+37
4 lut 19:35