Systemy liczbowe
Kamil: Witam, czy ktoś mi pomoże jak to zrobić aby wartość po przecinku była normalna ( czyli
ładniejszy zapis)
a)
136,45
(7)=
136
(7)=6*7
0+3*7
1+1*7
2=6+21+49=(76)
10
0,45
(7)=4*7
(−1)+5*7
(−2)=0.673469387755102
10 to ładnie nie wygląda

Bardzo proszę o pomoc
25 sty 00:54
Kamil: czyli 4*7(−1)+5*7(−2)= 4*1 7+4*1/49}=u{3349 ?
136,45{7)= 76334910 czy to jest teraz dobrze ? czy nie mogę tak zapisać ?
25 sty 01:24
Kamil: pominąłem przecinek czy to nie błąd ?
25 sty 01:25
Kamil: z tym przecinkiem chyba zle
25 sty 01:26