matma
Robak: Dlaczego jeżeli 7n = 7m to n=m?
24 sty 23:40
PW:
| | 7n | |
|
| =1 − można było podzielić, bo potęga (liczby 7) nie przyjmuje wartości 0 |
| | 7m | |
7
n−m=1
n−m=0 − bo potęga przyjmuje wartość 1 tylko dla zerowego wykładnika
(z definicji).
24 sty 23:45
Adamm: dla m, n naturalnych
7n−1<7n<7n+1 dla dowolnego n
czyli 7n rośnie wraz z n
nie może być n≠m bo wtedy m<n czyli 7m<7n ani m>n bo wtedy 7m>7n,
więc musi być n=m
24 sty 23:45
Robak:
PW − więc mamy 7
n−m = 7
0 −> n−m=0 −> n=m?
Adamm − dzięki
24 sty 23:51
Robak: tak?
25 sty 00:20