Czy relacja jest funkcja
ktoś: Czy relacja
(x,y) R z ⇔ x2y2 + z2 = 4xy
jest funkcją?
24 sty 21:38
ktoś: dla (1,1)
1 + z2 = 4
z2 = 3
z = √3 v z = −√3
Więc nie może być funkcją?
24 sty 21:56
Basia:
24 sty 22:00
ktoś: (x,y)Uz⇔sinz=x2 +y2 +1
Ten przykład ciekawszy w sumie:
Wydaję mi się, że jest to funkcja jako, że sinus sam w sobie jest funkcją? Dobre wytłumaczenie?
24 sty 22:01
Basia: hm..............
raczej nie
x2+y2+1≥1
−1 ≤ sin z ≤1
czyli musi być x2+y2+1=1 ⇔ x=0 i y=0
(0,0)Rz ⇔ sinz=0 ⇔ z=2kπ
czyli parze (0,0) (zresztą jedynej należącej do dziedziny musiałbyś przyporządkować:
....−4π, −2π, 0, 2π, 4π,............
24 sty 22:07
Basia: sorry
| | π | | 3π | |
⇔ sin z =1 ⇔ z= |
| +2kπ ∨ z= |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
ale to też oczywiście nieskończenie wiele z generuje
24 sty 22:09
Basia: niewyspana jestem
| | π | |
z= |
| +2kπ i tyle (co oczywiście niczego nie zmienia) |
| | 2 | |
24 sty 22:10
ktoś: Mhm, zrozumiane. Dzięki
24 sty 22:20
Basia:
24 sty 22:21