Kombinatoryka
Monika: Pewien Baca w Zakopanem wynajmuje swojej bacówce 4 ponumerowane pokoje.Na ile sposobów może on
w tych pokojach zakwaterować 6 osób przy zalozeniu ze w każdym pokoju będzie zakwaterowana
jedna osoba.
4*3=12?
24 sty 21:21
Mila:
Popraw treść.
24 sty 21:22
Lech: Chyba powinno byc przynajmniej jedna osoba ? Jak mozna 6 osob rozmiescic w 4 pokojach
aby w kazdym byla jedna osoba , albo moze jest odwrotnie , jest 6 pokojow i 4 osoby ? ? ?
24 sty 21:25
Monika: będzie zakwaterowana co najmniej jedna osoba. Przepraszam , zle przepisałam.
Jak to uzasadnić?
Czy to będzie
1*4*3=12
1 bo na jeden sposób rozmieszczamy 4 osoby do pokoi.
a 4*3 bo wariacja bez powtorzen.
24 sty 21:35
Mila:
Osoby rozróżnialne, pokoje rozróżnialne.
1) 3 osoby w jednym z 4 pokojów, a po jednej osobie w 3 pozostałych
lub
2) w dwóch pokojach po 2 osoby, w pozostałych po jednej
| | 15*6 | |
| *4!= |
| *24=45*24=1080 |
| 2 | | 2 | |
1080+480=1560
24 sty 23:22