Calka Riemanna
shadow: Mam policzyć taka granice:
| | 1 | |
limn−>oo |
| (3√1+n+3√2+n+...+3√n+n) |
| | n3√n | |
korzystając z definicji calki oznaczonej.
| | 1 | | i+n | |
Doszedlem do momentu: limn−>oo |
| ∑ni=13√ |
| . Jak teraz mogę wyznaczyć z tego |
| | n | | n | |
calke do policzenia?
24 sty 21:02
24 sty 21:10
24 sty 21:15
Basia:
| | 1 | | i | |
limn→+∞ |
| ∑i=1,...,n3√2+ |
| = 0∫1 3√1+xdx |
| | n | | n | |
funkcja się zgadza, zakładam, że całkę Wolfram dobrze policzył
24 sty 21:18
24 sty 21:20
Basia: z tym zerem to tylko Ci się tak wydaje

nas na kolokwium zaskoczono jeszcze łatwiejszą granicą
| | 12+22+...+n2 | | 1 | |
limx→+∞ |
| = 0∫1 x2dx = |
| |
| | n | | 3 | |
do końca życia będę się chwalić tym,że na to wpadłam
dzięki czumu na wszystkich egzaminach z analizy miałam już "z górki"
24 sty 21:25
shadow: ok, dzięki za pomoc
24 sty 21:29
Basia: no bo mamy błąd; to jest ta całka, ale na odcinku <1;2> przecież
24 sty 21:32
Basia: teraz zgłupiałam; poczekaj rozpiszę to sobie porządnie
24 sty 21:38
shadow: czemu przedzial będzie <1,2>?
24 sty 21:38
Basia: dobrze jest:
ta granica =
0∫
1 3√1+xdx =
1∫
2 3√xdx
coby było weselej; całki nieoznaczone oczywiście
nie są równe
przyłapałeś chyba Wolframa na błędzie
24 sty 21:42
jc: 21:25, tam na pewno było dzielenie przez n3.
24 sty 21:43
Basia: u mnie? oczywiście, że tak, tu już zwyczajnie klawiaturawa "niedoróbka"
24 sty 21:50