równanie w ciele
Kamil: Czy dobrze zrobiłem to równanie?
Wyznacz pierwiastki wielomianu w ciele Z31
11x−13+494
z fermata
493=1
494=4
11x−9=0
11x=9
na boku obliczyłem że 9−1=17
11x*17=9*17
x=153 mod 31
x=29
dobrze? czy gdzieś błąd?
24 sty 20:17
Kamil: na boku obliczyłem że 11−1=17
24 sty 20:19
Adamm: dobrze
24 sty 20:30
Kamil: mam jeszcze takie pytanko−
11x−9=0
11x=9
czy to jest poprawne? mogę w ciele bez przeszkód przenosić liczby stronami?
24 sty 20:32
Kamil: aah chyba w fermacie błąd popełniłem, gdyż
430=1
więc 490=1
24 sty 20:34
Adamm: tak
24 sty 20:34