24 sty 19:44
kochanus_niepospolitus:
pierwszy link ... druga linijka −−− tak nie można zapisać ... jak już to:
( (3x2)' + (1)' )*(4x+2) i analogicznie druga część licznika
24 sty 19:45
kochanus_niepospolitus:
druga sprawa −−− NIGDY nie wymnażaj w mianowniku w takiej sytuacji ... zostaw to (4x+2)2 w
takiej postaci
24 sty 19:46
24 sty 19:47
kochanus_niepospolitus:
o rzesz ku.... co Ty robisz na tej drugiej stronie

Na co Ci to

czemu rozbisz tak, że x=0 nagle trzeba wyłączyć z dziedziny pochodnej
24 sty 19:48
kochanus_niepospolitus:
| | 3x2 + 1 | | 6x*(4x+2) − (3x2+1)*4 | | 12x2 + 12x − 4 | |
( |
| )' = |
| = |
| = |
| | 4x + 2 | | (4x+2)2 | | (4x+2)2 | |
| | 4(3x2 +3x − 1) | |
= // jeżeli już tak bardzo lubisz skracać // = |
| = |
| | 4(2x+1)2 | |
24 sty 19:50
kochanus_niepospolitus:
postać pochodnej jaką zrobiłeś absolutnie nic Ci nie daje w późniejszym kontekście liczenia
ekstremum funkcji, określania monotoniczności funkcji f(x).
Nie mówiąc już o tym, że Df' w takiej postaci jest błędnie zawężona, bo wywalasz x=0
24 sty 19:52
kleszcz: Ok dzięki sam jakoś tak myślałem że tak nie można, ale tata mi to sprawdzała i to dołożył...(a
ja jakoś czułem że tak nie można).
24 sty 19:59
kleszcz: heh ale na sprawdzenie bym tak nie zrobił xD(bo sam bym rozwiązywał).
24 sty 19:59
kleszcz: Aha w sensie to co wymnożyłem w mianowniku jest niepotrzebne tak?
24 sty 20:08
Qulka: tak
24 sty 20:10