Proste zadanie
Anuleńka: W klasie 1a jest 24 uczniów,a w klasie 1b o 25% więcej.
O ile procent mniej uczniów jest w klasie 1a a niż w 1b ?
Proszę o dokładne wytłumaczenie zagadnienia.
4 lut 19:16
James: Klasa a= a
Klasa b= 1,25a
Klasa b=1,25*24=30
4 lut 19:35
James: Sory że nie wytłumaczyłem.
W klasie b jest 25% więcej uczniów niż w klasie a, więc jest ich więcej o 1/4a, czyli b=a +
Z obliczeń wynika że 30. Teraz trzeba obliczyć różnicę uczniów 30−24=6
I różnicę uczniów podzielić przez liczbę uczniów w klasie b i z tego wziąść procent.
Można by też było to zrobić na zasadzie obliczenia jakim procentem uczniów klasy b jest klasa a
i potem odjąć ten procent od 100%. Czyli
| | 24 | |
100%− ( |
| * 100%)= 20 % |
| | 30 | |
4 lut 19:39