BRYŁY
Jola: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość a, a krawędź boczna jest
dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Wyznacz promień kuli:
a) opisanej na tym ostrosłupie
b) wpisanej w ten ostrosłup
Prosze o wskazówki i możliwy rysunek
24 sty 19:29
Eta:

Przekrój jest trójkątem równobocznym o boku długości 2a
| 2a√3 | |
to promień kuli opisanej R= |
| |
| 3 | |
24 sty 22:40
Jola: Bardzo dziękuję za rozwiązanie <3
24 sty 22:42
Eta:

Kula wpisana w ostrosłup jest styczna do podstawy i do wszystkich ścian bocznych
zatem przekrojem ostrosłupa jest trójkąt KLW
o ramionach h
b i podstawie 2h
Δ równobocznego podstawy
to długość |KL|= a
√3
długość h
b wyliczamy z twierdzenia Pitagorasa w ścianie bocznej( niebieski rys.)
Długość promienia można obliczyć ze wzoru P=rp
h=|WM|=
√(15a2/4)− (3a2/4)= a
√3
P(KLW)= ..= 3a
2
| 3a2 | | 3a | | a√3(√5−1) | |
r= |
| = |
| = ... |
| |
| √15a+√3a | | √3(√5+1) | | 4 | |
24 sty 23:08