Czy funkcja jest iloczynem skalarnym w przestrzeni
Kamil: Czy funkcja jest iloczynem skalarnym w przestrzeni R
3
zadanie(link)
Wiem,że funkcja jest iloczynem skalarnym macierzy A jeśli:
−macierz A jest symetryczna
−macierz A jest dodatnio określona:
Stąd moje pytania:
−jak tworzy się macierz A
−Co to znaczy "dodatnio określona"
https://image.ibb.co/dNCo4G/Przechwytywanie.png
24 sty 19:27
Adamm: bardzo ważne jest czy ciałem skalarów jest tutaj C czy R
24 sty 19:28
Kamil: przestrzeń R
24 sty 19:30
Kamil: nad ciałem K gdzie skalary rzeczywiste są
24 sty 19:30
24 sty 19:33
Adamm: do*
24 sty 19:33
Adamm: już rozumiesz?
24 sty 19:38
Kamil: nie do końca rozumiem jakie ma spełniać wymagania:
tego sposoby co zaproponowałem w pierwszym poście nie znasz?
24 sty 19:42
Adamm: nie znam, ale pewnie prosty
układasz sobie tam pewnie jakoś macierz i mnożysz przez wektory, żeby mieć iloczyn
skalarny
i na pewno też zadziała, ale raczej tylko dla przestrzeni o wymiarze skończonym pokroju Rn
symetryczność ma spełniać czyli <x, y>=<y, x>
liniowość czyli a<x, y>=<ax, y> oraz <x+y, z>=<x, z>+<y, z>
no i dodatnia określoność czyli <x, x>>0 dla dowolnego x≠0
24 sty 19:48
Kamil: to w tym moim sposobie trzeba mniej warunków sprawdzać. tylko symetryczność macierzy i czy jest
dodatnie określona.
już wiem jak tę macierz się konstruuje
będzie to
|3 0 1|
|0 2 1|
|1 1 2
jak sprawdzić czy jest dodatnio określona?|
24 sty 20:01
Adamm: chyba się wyznacznik liczy z tego co kojarzę
powinno coś w Fichtenholzu być na ten temat
24 sty 20:01
Adamm: przy ekstremach funkcji wielu zmiennych
24 sty 20:02
jc: Widać, że funkcja jest symetryczna i dwuliniowa. Należy jeszcze sprawdzić,
czy VoV≥0, oraz, czy jedynym wektorem, dla którego VoV=0, jest wektor zerowy.
(a,b,c)o(a,b,c)=3a2+2b2+2c2+2ac+2bc=
(a+c)2+(b+c)2+2a2+b2 i chyba wszytko jasne (pozostałe warunki są spełnione).
24 sty 20:37