Liczby rzeczywiste
Antoniiii: Uzasadnij, że suma czterech kolejnych liczb podzielnych przez 4 jest podzielna przez 8.
Nie wiem jak oznaczyć liczbę podzielną przez 4 pomożecie?
24 sty 19:22
Krzysiek60: Oznacz 4k
24 sty 19:25
Lech: Liczby podzielne przez 4
4n
4n+4
4n+8
4n+12
Suma = 32n + 24 = 8(4n+3)
24 sty 19:28
Antoniiii: Dziękuję
24 sty 19:32
Antoniiii: A tu:
Wykaż, że sześcian sumy dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 64.
Jak tutaj oznaczyć liczbę nieparzystą ?
24 sty 19:41
Qulka: 2k−1 oraz kolejna 2k+1
24 sty 19:43
Antoniiii: dzięki
24 sty 19:44
Lech: Liczby nieparzyste :
2n−1
2n+1
Suma =( 2n −1 + 2n +1 )3 = 8n3 ......wniosek ? ?
Blad w tresci zadania ! !
24 sty 19:48
Qulka: (4n)3=64n3
24 sty 19:57
Lech: Sorry , pomylka , powinno oczywiscie byc (4n)3 = 64n3
24 sty 20:09