pochodna e
folas: x−>−
∞
czy ktoś może mi wytłumaczyc czemu nie wychodzi nawet z hospitala? albo fktyczie coś źle robię,
powinno wyjść −1
24 sty 19:20
Lech: Po sprowadzeniu do wspolnego mianownika wyrazenia w liczniku i mianowniku :
| | e2x +1 | | 2e2x | |
lim |
| = [ ∞/∞] = (H) = lim |
| = 1 |
| | e2x −1 | | 2e2x | |
24 sty 19:40
folas: no to tak mi wyszlo tylko ze w liczniku z minusem i to by sie zgadadzalo bo −1.
ale to tam po prostu można skrócić licznik przez mianownik?
24 sty 19:49
Qulka: tak .. ułamki można skracać, a nawet rozszerzać
24 sty 19:52
folas: ale nie bylem pewny co do ulamków liczonych w granicach funkcji, myslalem że liczac granice nie
można. Codziennie mądrzejszy
24 sty 20:04
Qulka: to takie same ułamki jak inne
24 sty 20:10