metoda eliminacji Gaussa, algebra
aga :
Rozwiąż układy równań metodą Gaussa:
a)
⎧ x+5y=2
⎩−3x+6y=15
b)
⎧ x−2y+3z=−7
⎨3x+y+4z=5
⎩2x+5y+z=18
c)
⎧x+2y−3z=0
⎨4x+8y−7z+t=1
⎨x+2y−z+t=1
⎩−x+y+4z+6t=0
24 sty 19:08
:) : up
26 sty 02:36
Basia:
ad.a
dzielę w
2 przez 3
dodaję w
1+w
2
dzielę w
2 przez 7
od w
1 odejmuję 5*w
2
x = −3 y=1
pozostałych nie podejmuję się tutaj rozpisywać, nie da się porządnie zapisać macierzy, która ma
więcej niż dwa wiersze
26 sty 02:46
Basia:
| ⎧ | 1 −2 3 || −7 | |
| ⎨ | 3 1 4 ||5 |
|
| ⎩ | 2 5 1 || 18 | |
w
2−3*w
1
w
3−2*w
1
| ⎧ | 1 −2 3 || −7 | |
| ⎨ | 0 7 −5 || 26 |
|
| ⎩ | 0 9 −5 || 32 | |
w2−w3
| ⎧ | 1 −2 3 || −7 | |
| ⎨ | 0 −2 0 || −6 |
|
| ⎩ | 0 9 −5 ||32 | |
w
2/(−2)
| ⎧ | 1 −2 3 || −7 | |
| ⎨ | 0 1 0 || 3 |
|
| ⎩ | 0 9 −5 ||32 | |
w
1+2w
2
w
3−9w
2
| ⎧ | 1 0 3 || −1 | |
| ⎨ | 0 1 0 || 3 |
|
| ⎩ | 0 0 −5 || 5 | |
w
3\(−5)
| ⎧ | 1 0 3 || −1 | |
| ⎨ | 0 1 0 || 3 |
|
| ⎩ | 0 0 1 || −1 | |
w1−3w
3
| ⎧ | 1 0 0 || 2 | |
| ⎨ | 0 1 0 || 3 |
|
| ⎩ | 0 0 1 || −1 | |
x=2
y=3
z= −1
26 sty 03:27
:): dzieki
26 sty 21:39