Matematyka dyskretna
Bolas: Kombinatoryka.
Proszę o rozwiązanie zadań z wyjaśnieniem, z góry dziękuję.
1. Do windy wsiadło pięć osób a,b,c,d,e. Winda zatrzymuje się na trzech piętrach 1,2,3.
Osoba b (o ile zechce wysiąść na jakimś piętrze) zawsze wyjdzie z windy jako pierwsza.
Na ile sposobów te 5 osób może wysiąść z windy?
Ludzie wychodzą z windy pojedyńczo, wszyscy opuszczą windę, kolejność wysiadania jest istotna.
2. A=(1,2,3,4,5,6,7,8,9. Rozpatrujemy tylko liczby sześciocyfrowe, utworzone ze zbioru A.
Ile jest liczb, w których występują przynajmniej trzy cyfry 5?
3. Ile jest wszystkich permutacji zbioru X takich, że g(3)≠2 g(5) ≠ 4 i g*(8)≠6?
X={1,2,3,4,5,6,7,8}
4. Mamy słowo BUBUMBACH. Ile jest permutacji liter w tym słowie takich, że po wykonaniu
permutacji przynajmniej jedna grupa liter identycznych będzie stała w komplecie obok siebie?
5. (70)mod(−8). <− jakby dało rade to dla jakiejś pary liczb bym prosił
24 sty 18:54
PO.Lak: | | 9! | |
4) |
| =1*3*4*5*7*8*9 |
| | 3!*2! | |
24 sty 18:59
iteRacj@: zad. 2) A={1,2,3,4,5,6,7,8,9}
| |
na tyle sposobów wybieram miejsca dla trzech piątek |
| |
| |
pozostałe miejsca dla cyfr innych niż piątki |
| |
8
3 tyle jest możliwości wyboru powtarzających się cyfr innych niż piątki na pozostałe
trzy miejsca
.........
| |
na tyle sposobów wybieram miejsca dla czterech piątek |
| |
| |
pozostałe miejsca dla cyfr innych niż piątki |
| |
8
2 tyle jest możliwości wyboru powtarzających się cyfr innych niż piątki na pozostałe
dwa miejsca
..........
24 sty 20:25