trygonometria
Liz: Witam!
Zakręciłam się w tym zadaniu ( dokładnie nie wiem jak interpretować to π)
Wyznacz iloczyn rozwiązania sinπx=1/2 należących do przedziału <0,2>. Zakoduj trzy pierwszy
cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanej liczby.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
24 sty 18:47
Lech: sin(πx) = 1/2 ⇒ πx= π/6 + 2kπ lub πx= 5π/6 + 2kπ ⇒
x = 1/6 + 2k lub x= 5/6 + 2k , k −− liczba calkowita i x= < 0 , 2> ⇒ x= ...........
24 sty 18:51
Basia:
| | 1 | | π | | 5π | |
sin (πx)= |
| ⇔ πx= |
| +2kπ ∨ πx= |
| +2kπ ⇔ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
dla k=0
dla k=1
więc już poza podanym przedziałem
k ujemnych oczywiście nie ma po co rozważać
24 sty 18:52
Liz: Jejciu, no jasne!
Jakieś zaćmienie miałam...
Dziękuję bardzo
24 sty 18:55