ekstremum
jgk: czy istnieje ekstemum w x=0 gdy dziedzina należy do R ale dziedzina pochodnej wyklucza 0
24 sty 18:36
Basia: może podaj konkretny przykład
24 sty 19:03
Lech: Warunek konieczny aby istnialo ekstremum funkcji f(x) , f '(x) = 0 ⇒ x= 0 , jezeli x=0 nie
nalezy
do dziedziny pochodnej , to warunek ten nie jest spelniony ! !
24 sty 19:08
Adamm: Lech
1. x=0 ⇒ f'(x)=0
2. głupoty piszesz
24 sty 19:10
Basia: ekstremum nie, wartość największa/najmniejsza jak najbardziej, a to jest ciągle mylone dlatego
wolałabym zobaczyć o co naprawdę chodzi
24 sty 19:11
Lech: To f ' (x) = 0 ma oznaczac , ze pochodna = 0 dla x=0 , nic innego , a poniewaz x=0
nie nalezy do dziedziny pochodnej to .....wniosek....
Kolego @Adamm czytaj ze zrozumieniem
24 sty 19:14
Adamm: y=|x|
ta funkcja ma ekstremum w punkcie x=0
24 sty 19:15
Lech: funkcja f(x) = | x| jest ciagla dla x= 0 ,ale nie ma pochodnej dla x=0 , w pytaniu wyraznie
jest
uzyte okreslenie pochodna ! , wiec nie o taki przyklad chodzi
24 sty 19:21
Adamm: y=|x|
określona dla każdego x∊R? tak
pochodna istnieje dla każdego x∊R\{0}? no też
nie wiem w czym problem
24 sty 19:25
Basia:
@Lech
Adamm ma rację, a przytoczony przez Ciebie warunek konieczny istnienia ekstremum nie jest
poprawny.
Warunek konieczny Fermata mówi, że jeżeli pochodna istnieje w punkcie, który może być
ekstremum to musi być w tym p−cie =0.
Natomiast nie musi istnieć.
24 sty 19:28
Lech: Kolezanko @Basiu , przeciez ja to napisalem , przyklad Adamma jest nie trafiony !
" jezeli pochodna istnieje ...." w punkcie x=0 pochodna funkcji f(x) = | x | nie istnieje ! ! !
24 sty 19:32
jgk: chodziło mi tu o przykład 3− 3√x2
24 sty 19:55
jgk: jeśli obliczy się z tego pochodną to w niej 0 nie należy , a jednak jest to pkt podejrzany o
ekstremum
24 sty 19:56
Adamm: 0 jest jak najbardziej ekstremum
jest to maksimum tej funkcji
24 sty 19:57
jgk: tak też napisałam , bo zajrzałam jak wygląda wgl ten wykres, jednak zastanawiało mnie to
24 sty 19:59
Adamm: tak jak mówi Basia
pochodna nie musi istnieć żeby tam było ekstremum
popatrz na mój przykład, y=|x|
jest podobny
24 sty 20:00
Lech: f(x) = 3−
3√x2, dziedzina x =R
| | 1 | |
f '(x ) = (−2/3)* (x)−1/3 = (−2/3) |
| |
| | 3√x | |
w tym przykladzie nie jest spelniony warunek f '(x) = 0 ,
Wiec funkcja nie ma ekstremum , rowniez funkcja f(x) =
√x , dziedzina x ≥ 0
| | 1 | |
Pochodna f '(x) = |
| , nie zachodzi warunek f '(x) = 0 , funkcja nie ma ekstremum! |
| | 2√x | |
24 sty 20:06
Basia: Otóż f(x) = √x ma ekstremum w p−cie x0=0
f'(0) nie istnieje a to nie wyklucza istnienia ekstremum.
warunek konieczny mówi dokładnie tyle:
jeżeli f jest różniczkowalna w p−cie x0 ∧ f'(x0)≠0 ⇒ f ma w p−cie x0 nie ma
ekstremum
warunek wystarczający (ale nie konieczny, jak sama nazwa wskazuje):
jeżeli f jest różniczkowalna w p−cie x0 ∧ f'(x0)=0 ⇒ f ma w p−cie x0 ma ekstremum
zbuduj kontrapozycję warunku koniecznego
f ma w x0 ekstremum ⇒ f nie jest w x0 różniczkowalna lub f'(x0=0
24 sty 20:30
Basia:
o czymś co nie istnieje nie można mówić, że jest lub nie jest czemuś równe
24 sty 20:32