Mila:

A=(2,0)
P(x,y)− punkt jednakowo odległy od okręgu i punktu A.
Każdy punkt (Q ) leżący na zewnątrz okręgu będzie miał bliżej do okręgu niż do A.
Zatem szukane punkty leżą wewnątrz okręgu:
|AP|=
√(x−2)2+y2 odległość P od punktu A
|PS|=4−
√x2+y2
√(x−2)2+y2 =4−
√x2+y2 /
2
(x−2)
2+y
2=16−8
√x2+y2+x
2+y
2
x
2−4x+4+y
2=16−8
√x2+y2+x
2+y
2
−4x+4=16−8
√x2+y2 /:4
−x+1=4−2
√x2+y2
2
√x2+y2=3+x /
2
4*(x
2+y
2)=9+6x+x
2
3x
2−6x+4y
2=9 szukana krzywa , przekształcamy do postaci kanonicznej
3*(x
2−2x)+4y
2=9
3*[(x−1)
2−1]+4y
2=9/:3
S=(1,0) , a=2, b=
√3