Wykaż, że sumy kwadratów odległości dowolnego punktu
ania19: Wykaż, że sumy kwadratów odległości dowolnego punktu płaszczyzny
od przeciwległych boków prostokąta są równe miedzy sobą.
24 sty 17:50
ania19:

Mając dany prostokąt ABCD i punkt P leżący na odcinku CD otrzymam dwa trójkąty DAP i CBP, które
mają kąty proste. Teraz skorzystam z twierdzenia Pitagorasa
IDAI
2+IDPI
2=IAPI
2 i ICBI
2+ICPI
2=IBPI
2 i dzieki temu mogę stwierdzić, że sumy kwadratów są
równe między sobą.
Dobrze

Czy ktoś ma inny pomysł? (niebieskie kropki oznaczają kąt prosty)
25 sty 23:04
jc:

Na pewno nie zawsze.
25 sty 23:21
Basia: odległość punktu od boków (czyli od prostych, w których boki są zawarte) to chyba pod kątem
prostym trzeba mierzyć
czy to może jakaś nowa geometria nie euklidesowa?
25 sty 23:25
PW: To pomysł z gatunku "Ja wiem, a inteligentny czytelnik się domyśli, nie zamierzam mu niczego
wyjaśniać".
Należy coś powiedzieć o odległościach dowolnego punktu Q na płaszczyźnie, a nie na boku
prostokąta. Należy zacząć od dowolnego punktu Q i opowiedzieć, że jego odległości od prostej
AD i od prostej BC będą takie same jak odległości pewnego punktu P leżącego na boku CD. W
dodatku (chyba dla zmylenia przeciwnika) tak wybrałaś P na rysunku, jakby miał być koniecznie
środkiem DC.
25 sty 23:29
Basia:

a=9
b=5
x=2, y=3
z=3, t=6
2
2+3
2≠3
2+6
2
popraw treść bo jest źle przepisana
25 sty 23:30
jc: Bok jest odcinkiem, a nie prostą, ma dwa końce.
26 sty 00:23
Basia:
jc co to jest odległość punktu od odcinka AB?
odległość od A, czy od B, czy może od C albo D?
a może jednak od E?
26 sty 00:31
PW: Ano słusznie, czyli odległość od boku to dla niektórych punktów płaszczyzny odległość od
jednego z końców.
26 sty 00:32
jc: Czyżby punkt E należał do odcinka?
26 sty 00:43
Basia: no więc co to jest odległość od odcinka? nie rozumiem takiego określenia i usiłuję się
dowiedzieć
skoro mamy kilka innych niż euklidesowa geometrii, to może, w którejś to pojęcie zdefiniowano
wcale się nie upieram, że nie
oczekuję jedynie odpowiedzi, na proste pytanie "co to jest odległość punktu od odcinka?"
26 sty 00:52
Basia:
jc a co to jest odległość wierzchołka C od boku AB w tym trójkącie?
26 sty 01:04
jc: To odległość C od B.
Odległość danego punktu od figury
= kres dolny zbioru odległości danego punktu od punktów figury
26 sty 01:21
Eta:

W/g mnie to:
d jest odległością punktu C od odcinka AB
26 sty 01:27
jc: Eta, d jest odległością punktu C od prostej AB.
26 sty 01:31
Eta:
Nie do końca się z tym zgadzam
26 sty 01:39
26 sty 01:49
Eta:
Witaj
Basiu 
Dzięki za linka ( w takim razie należy to zapamiętać
26 sty 02:01
Eta:
Pora do spania

Dobranoc
26 sty 02:04
Basia:
26 sty 02:06
Basia: jc dziękuję za wyjaśnienie
26 sty 02:53
ania19: Okazało się, że treść zadania nie jest poprawna. Rozwiazaniem tego przykładu ma być komentarz
"Twierdzenie nie jest poprawne."
27 sty 09:38
Blee: Eta ... odleglosc punktu C od od odcinka AB to najkrotszy odcinek laczacy punkt C z punktem
nalezacym do AB.
W tym przypadku odleglosc to bedzie odcinek BC.
27 sty 10:29
Adam: w każdej przestrzeni metrycznej się tak definiuje
odległość elementu przestrzeni od zbioru
27 sty 11:31
PW: Aleś nas, Aniu19, zmobilizowała i podnieciła. Rozwiązaniem ma być komentarz...
Nie ma twierdzeń "poprawnych" i niegrzecznych.
Swoją drogą pomysł z 23:04 (25 stycznia) jest dobry (ty wisz a ja rozumim) dla punktów
należących do prostokąta bez wierzchołków.
27 sty 12:06