matematykaszkolna.pl
Wykaż, że sumy kwadratów odległości dowolnego punktu ania19: Wykaż, że sumy kwadratów odległości dowolnego punktu płaszczyzny od przeciwległych boków prostokąta są równe miedzy sobą.
24 sty 17:50
ania19: rysunekMając dany prostokąt ABCD i punkt P leżący na odcinku CD otrzymam dwa trójkąty DAP i CBP, które mają kąty proste. Teraz skorzystam z twierdzenia Pitagorasa IDAI2+IDPI2=IAPI2 i ICBI2+ICPI2=IBPI2 i dzieki temu mogę stwierdzić, że sumy kwadratów są równe między sobą. Dobrze Czy ktoś ma inny pomysł? (niebieskie kropki oznaczają kąt prosty)
25 sty 23:04
jc: rysunekNa pewno nie zawsze.
25 sty 23:21
Basia: odległość punktu od boków (czyli od prostych, w których boki są zawarte) to chyba pod kątem prostym trzeba mierzyć czy to może jakaś nowa geometria nie euklidesowa?
25 sty 23:25
PW: To pomysł z gatunku "Ja wiem, a inteligentny czytelnik się domyśli, nie zamierzam mu niczego wyjaśniać". Należy coś powiedzieć o odległościach dowolnego punktu Q na płaszczyźnie, a nie na boku prostokąta. Należy zacząć od dowolnego punktu Q i opowiedzieć, że jego odległości od prostej AD i od prostej BC będą takie same jak odległości pewnego punktu P leżącego na boku CD. W dodatku (chyba dla zmylenia przeciwnika) tak wybrałaś P na rysunku, jakby miał być koniecznie środkiem DC.
25 sty 23:29
Basia: rysuneka=9 b=5 x=2, y=3 z=3, t=6 22+3232+62 popraw treść bo jest źle przepisana
25 sty 23:30
jc: Bok jest odcinkiem, a nie prostą, ma dwa końce.
26 sty 00:23
Basia: rysunekjc co to jest odległość punktu od odcinka AB? odległość od A, czy od B, czy może od C albo D? a może jednak od E?
26 sty 00:31
PW: Ano słusznie, czyli odległość od boku to dla niektórych punktów płaszczyzny odległość od jednego z końców.
26 sty 00:32
jc: Czyżby punkt E należał do odcinka?
26 sty 00:43
Basia: no więc co to jest odległość od odcinka? nie rozumiem takiego określenia i usiłuję się dowiedzieć skoro mamy kilka innych niż euklidesowa geometrii, to może, w którejś to pojęcie zdefiniowano wcale się nie upieram, że nie oczekuję jedynie odpowiedzi, na proste pytanie "co to jest odległość punktu od odcinka?"
26 sty 00:52
Basia: rysunekjc a co to jest odległość wierzchołka C od boku AB w tym trójkącie?
26 sty 01:04
jc: To odległość C od B. Odległość danego punktu od figury = kres dolny zbioru odległości danego punktu od punktów figury
26 sty 01:21
Eta: rysunek W/g mnie to: d jest odległością punktu C od odcinka AB
26 sty 01:27
jc: Eta, d jest odległością punktu C od prostej AB.
26 sty 01:31
Eta: Nie do końca się z tym zgadzam emotka
26 sty 01:39
Basia: Witaj Eto emotka Człowiek uczy się do końca życia. Nie znałam tego pojęcia w odniesieniu do przestrzeni euklidesowych, ale jak widać istniejeemotka http://www.edupedia.pl/words/index/show/540413_slownik_matematyczny-odleglosc_punktu_od_zbioru.html
26 sty 01:49
Eta: Witaj Basiu emotka Dzięki za linka ( w takim razie należy to zapamiętać emotka
26 sty 02:01
Eta: Pora do spania emotka Dobranoc
26 sty 02:04
Basia: emotka
26 sty 02:06
Basia: jc dziękuję za wyjaśnienie emotka
26 sty 02:53
ania19: Okazało się, że treść zadania nie jest poprawna. Rozwiazaniem tego przykładu ma być komentarz "Twierdzenie nie jest poprawne."
27 sty 09:38
Blee: Eta ... odleglosc punktu C od od odcinka AB to najkrotszy odcinek laczacy punkt C z punktem nalezacym do AB. W tym przypadku odleglosc to bedzie odcinek BC.
27 sty 10:29
Adam: w każdej przestrzeni metrycznej się tak definiuje odległość elementu przestrzeni od zbioru
27 sty 11:31
PW: Aleś nas, Aniu19, zmobilizowała i podnieciła. Rozwiązaniem ma być komentarz... Nie ma twierdzeń "poprawnych" i niegrzecznych. Swoją drogą pomysł z 23:04 (25 stycznia) jest dobry (ty wisz a ja rozumim) dla punktów należących do prostokąta bez wierzchołków.
27 sty 12:06