równanie z wartościami bezwzgędnymi
Deuce: Witam. Mam takie o to zadanko:
Ile rozwiązań ma równanie : Ix
2−xI=IxI Odp.2
Problem polega na tym, że rozwiązałem, ale nie wiem czy poprawnie

policzyłem mz wartości i wyszło, że dla pierwszej są to x=1 oraz x=0 i dla drugiej x=0
później to rozbiłem na przypadki :
1 x∊(−
∞,0) * 2 x∊(0,1) 3 x∊<1,
∞)**
x
2−x=−x −x
2+x=0 x
2−x=x
x=0 ∊* x=0 x=0 x=2∊**
i stąd wyszły mi dwie odpowiedzi. Nie jestem tylko pewien czy dobrze określiłem dziedzinę dla
poszczególnych przypadków. Bo obie wartości bezwzględne miały to samo mz.
Byłbym wdzięczny gdy ktoś to sprawdził i ewentualnie pokazał błędy!
24 sty 17:48
PW: Niedobrze, że zamiast chwili zastanowienia rzucamy się rutynowo na "rozbijanie na przedziały".
Jednym z rozwiązań jest x
0=0, co widać w sposób oczywisty. Dla pozostałych x można wykonać
dzielenie:
|x−1|=1
Rozwiązaniem różnym od 0 jest x
1=2.
24 sty 18:02
Eta: Po co dzielisz, skoro można wystawić przed nawias:
|x2−x|=|x|
|x|(|x−1|)−|x|=0
|x|(|x−1|−1)=0
|x|=0 lub |x−1|−1=0
x=0 lub x=2
24 sty 18:06
Deuce: Bardzo dziękuję za pokazanie drugiej metody, jednak zapomniałem, że można tak rozbić tą
pierwszą wartość bezwzględną!
Chyba jeszcze nie mam aż tak rozwiniętego matematycznego myślenia!
24 sty 18:08
PW: Kiedy nacisnąłem "Wyślij", to zobaczyłem , że można łatwiej, ale już było za późno
24 sty 18:08