Wyznacz na prostych 3x + y − 4 = 0 i 2x − y − 4 = 0 punkty symetryczne względem
zak15: Proszę o sprawdzenie

Wyznacz na prostych 3x + y − 4 = 0 i 2x − y − 4 = 0 punkty symetryczne względem osi OX
Z równania prostej 3x + y − 4 = 0 wyznaczyłem wektor prostopadły do tej prostej P[3,1], a
następnie jego współrzędne odbiłem względem osi OX i wyszło mi P`[3,−1]
drugie zrobiłem analogicznie.
Dobrze


24 sty 17:46
Basia:

masz znaleźć punkt A∊K i punkt B∊l tak aby te punkty były symetryczne wzgl. OX
A(x,y) B(x;−y)
A(x, 2x−4) B(x, −3x+4)
−(2x−4) = −3x+4
−2x+4 = −3x+4
x = 0
stąd
A(0;−4) B(0;4)
24 sty 20:46
Mila:

3x + y − 4 = 0 i 2x − y − 4 = 0
k: y=−3x+4 i
m: y=2x−4
A=(x,−3x+4)∊k
A'=(x,2x−4)∊m
Punkty symetryczne względem OX mają pierwsze wsp. jednakowe, a drugie są liczbami przeciwnymi.
3x−4=2x−4
x=0
y=4
A=(0,4)
A'=(0,−4)
24 sty 20:46
Mila:
Jednomyślne
24 sty 20:48
Basia: Cześć
Milu 
Ładnie się spotkałyśmy.
24 sty 20:50
Mila:

cześć!
24 sty 20:59
zak15: Dziękuję
25 sty 14:54