Dobrze?
Paweł: Na ile sposobów można rozmieścić pięć kul w pięciu ponumerowanych pudełkach, jeśli
(a) wszystkie kule są fioletowe i nie ma ograniczenia na liczbę kul w pudełku,
(b) kule są różnokolorowe i co najmniej jedno pudełko jest puste.
(a) Pudełka są rozróżnialne, kule nierozróżnialne i dowolna liczba kul w pudelkach czyli
(b)Kule sa rozróżnialne, pudelka zresztą tez.
U−liczba wszystkich rozmieszczen ponumerowanych kul w ponumerowanych pudelkach.(Wariacja z
powtorzeniami)
A'−liczba rozmieszczen takich ze w każdym pudelku sa kule (Permutacja)
U=AuA'
|U|=|A|+|A|'
|A|=|U|−|A|'=5
5−5!=3005