ciąg
ciągnik: Ciąg arytmetyczny (an) o różnicy różnej od zera, składa się z 6n wyrazów (n∊N+). Suma 4n
początkowych
wyrazów tego ciągu jest równa sumie 2n końcowych wyrazów tego ciągu. Wykaż, że stosunek sumy
3n początkowych wyrazów ciągu (an) do sumy 3n końcowych wyrazów tego ciągu jest równy 511
24 sty 17:43
Blee:
| 2a1 + 4n−1 | | 2a1 + (4n + 6n−1) | |
| *4n = |
| *2n |
| 2 | | 2 | |
Czyli:
2a
1 = 2n + 1
24 sty 17:48
ciągnik: skąd to pierwsze równanie? Można prosić o wyjaśnienie?
24 sty 17:49
Blee:
Skorzystaj z tego do wyliczenia:
24 sty 17:49
ciągnik: ok rozumiem juz ze to wzor na sume
24 sty 17:49
Blee:
Pierwsze rownanie to zapisanie proporcji podanej w zadaniu czyli sumy od 1 do 4n'tego wyrazu
ciagu oraz od 4n+1'go do 6n'tego wyrazu ciagu
24 sty 17:50
ciągnik: a1= n +1/2
n=a1−1/2
3n=3a1−3/2
6n=6a1−6/2
24 sty 17:53
ciągnik: i jak postawiłem wyszło mi 00
24 sty 17:54
Blee:
Ja bym raczej wszystko na n pozamienial

mniej klopotpliwych ulamkow zapewne bedzie
24 sty 17:54
ciągnik: hmm, a moge po prostu skorzystać z wzoru na sumę 3n tak jak Ty wtedy gdy wyliczyłeś że
2a1=2n+1?
24 sty 17:56
Blee:
| | 2a1 + 3n−1 | | 5n*3n | |
S3n = |
| *3n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2a1 + 6n−1 | | 5n*3n | | 16n*3n − 5n*3n | |
S6n − S3n = |
| *6n − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
I dzielisz ... i masz
24 sty 18:00
Blee:
Dokladnie to myslalem ze uczynisz
24 sty 18:01
ciągnik: ok dziękuje bardzo
24 sty 18:02