Logika
ktoś: Napisz matematyczne formuły odnoszące się do danych zdań:
Liczba x jest kwadratem liczby pierwszej:
∃p [(∀n∊N n|p ⇒ n=p v n=1) ⋀ ~(p=1)] ⇒ x = p*p
X jest największym parzystym dzielnikiem n:
∀y ( ∃k y=2k ⋀ y|n ) ⇒ y<x
Dobrze?
24 sty 17:43
ktoś: Bump
24 sty 18:29
Basia:
w (1) zamiast ⇒ powinno być ∧
dokładniej ∃p { [ ..............] ∧ x=p*p }
w (2) musisz jeszcze zagwarantować parzystość x
∃k∊Z x=2k ∧ [ to co napisałeś ⇒ y≤x]
24 sty 18:43
ktoś: Dzięki
24 sty 18:54
ktoś: Mam pytanie tylko. Czemu w (1) zamiast ⇒ powinno być ∧ , a w (2) już nie, mimo że ich
treść brzmi podobnie.
24 sty 19:38
ktoś: podbijam
24 sty 21:02