Oblicz: a) stosunek objętości otrzymanych brył b) objętość mniejszej bryły ...
alinka: Stożek o objętości V (V>0) przecięto płaszczyzną równoległaa do jego podstawy i dzielącą jego
wysokość w stosunku 1;3 licząc od wierzchołka. Oblicz:
a) stosunek objętości otrzymanych brył
b) objętość mniejszej bryły ... V
c)objętość większej bryły ... V
24 sty 17:23
Mila:
| | |PS| | | 1 | |
Stożek CDS∼stożka ABS w skali k= |
| = |
| |
| | |OS| | | 4 | |
V
ABS=V
Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
| | 1 | | 63 | |
VABDC=V− |
| V= |
| V − objętość stożka ściętego. |
| | 64 | | 64 | |
24 sty 20:58
alinka: dziękuję
25 sty 11:53