Obliczanie całki ∫x √x−4 dx przez podstawianie
M4r1usz: Hej, muszę obliczyć całkę przez podstawianie
∫x √x−4 dx
i kiedy podstawiam √x−4 jako t to dt=dx i zostaje pierwszy x i chyba nic nie można z nim
zrobić
∫x √t dt
czy ktoś umiałby podpowiedzieć co należy podstawić albo zmienić?
24 sty 17:10
Jerzy:
Podstaw: x − 4 = t2
24 sty 17:12
Blee:
√x−4 = t ⇔ x−4 = t2 ⇔ x = t2 + 4
I z tego dx = 2tdt
∫x√x−4 dx = ∫(t2 + 4)*t*2t dt = ....
24 sty 17:13
Blee:
A po drugie w twoim podstawieniu zle wyliczylesz dt
24 sty 17:14
Jerzy:
x − 4 = t2 ; x = t2 − 4 ; dx = 2tdt
... = 2∫(t2 − 4)*tdt = ...... i już prosto.
24 sty 17:14
Jerzy:
Pomyłka

.... tak jak
Blee
24 sty 17:15