matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mógłby mi ktoś pomóc w obliczeniu pochodnej?
Madzia:
mam mały problem z obliczeniem tej pochodnej
niech mnie ktoś uratuje
!
y=arctg (x−
√
x
2
+1
)
4 lut 18:59
Edek:
1
1
1
f'(x)=
*(x−
√
x
2
+1
)'=
*(1−
*2x)
1+(x−
√
x
2
+1
)
2
1+x
2
−2px{x
2
+1}+x
2
+1
2
√
x
2
+1
4 lut 19:04
Madzia:
Dziękuję bardzo
zapomniałam o małym szczególe i mi nic własnie nie wychodziło
4 lut 19:14