Oblicz pochodną oraz całkę z pierwiastka z x i liczy e
Michał: Witam wszystkich, mam problem z tymi przykładami. Czy mógłby je ktoś rozwiązać oraz wyjaśnić
krok po korku co i skąd się bierze. Z góry dziękuję
(e(√x))' = ?
(e(−√x) dx = ?
24 sty 16:58
Jerzy:
| | 1 | |
(e√x)' = e√x*(√x)' = e√x* |
| |
| | 2√x | |
24 sty 17:02
Jerzy:
Spróbuj sam drugą ( dochodzi jedna funkcja wewnetrzna: h(x) = −1 )
24 sty 17:03
Jerzy:
A , to jest całka....
| | 1 | |
podstawienie: − √x = t ; − |
| dx = dt ⇔ dx = 2tdt |
| | 2√x | |
...... = ∫e
t*tdt = ..... i teraz przez części:
v' = e
t v = e
t
u = t u' = 1
24 sty 17:07
Jerzy:
..... tam jeszcze dwójka przed całką: .... = 2∫et*tdt
24 sty 17:08
Michał: Dzięki wielkie za pomoc Jerzy
24 sty 18:20