matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
kamila:
Całka:
ln
2
x
∫
dx
x
2
24 sty 16:51
Jerzy:
Dwukrotnie przez części:
1
1
v' =
v = −
x
2
x
2lnx
u = ln
2
x u' =
x
1
z drugim razem identycznie: v' =
x
2
24 sty 16:58
kamila:
ln
2
x + ln x + 1
Wyszedł mi wynik −
x
24 sty 17:08
Jerzy:
ln
2
x + 2lnx + 1
Prawie dobrze.... = −
+ C
x
24 sty 17:11
kamila:
Ech pomyłka, zapomniała dwójki dopisać:
ln
2
x + 2ln x + 2
−
x
24 sty 17:13