Wzory skróconego mnożenia
Bartu: Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniach tych 4 przykładów.
W podpunkcie A wyszła mi dobra odpowiedź, natomiast w B doszedłem do momentu, że nie wiem co
dalej zrobić.
Mianowicie
√24−16√2 +
√24+16√2
W przykładach c i d podobnie.
Z góry dziękuję
A mam gotowe, pozostało b,c,d
Oblicz :
https://prnt.sc/i4z6i3
24 sty 16:32
Blee:
Po co wymnazales?
b)
.... = √2*|2 − 2√2| + √2*|2 + 2√2| = √2*(2√2 − 2) + √2*(2 + 2√2) = ... dokoncz
24 sty 16:40
Blee:
W c podnosisz do kwadratu i stosujesz wzory skroconego mnozenia
W d zauwaz ze:
11 + 6√2 = 9 + 2*3*√2 + 2 = (3 + √2)2
Analogicznie 11 − 6√2 = (3 − √2)2
I robisz tak jak zrobilem (b)
24 sty 16:42
Blee:
Albo b 'na chama' podnosisz do kwadratu (wzor skroconego mnozenia) dokonujesz odpowiednich
operacji ... a pozniej robisz z tego pierwiastek i masz wynik
24 sty 16:43
Bartu: Jakoś wymnażaniem też do wyniku powinno się dojść

ale tutaj widzę, że banalnie, tylko trzeba
pamiętać, żeby przeciwne znaki po opuszczeniu wartości bezwzględnej napisać.
24 sty 16:44
Blee:
Nie przeciwne −−− zalezy czy pod wartoscia bezwzgledna jest liczba dodatnia czy UJEMNA.
24 sty 16:46
Bartu: W przkładzie c wynik wyszedł prawidłowy

jeszcze d. Dziękuję bardzo za pomoc.
24 sty 16:54
Krzysiek60: √11−6√2= 3−√2
24 sty 17:00