trójkąty
AgnieszkaKarolina:

Działkę budowlaną w kształcie trójkąta o bokach długości 60m, 60m, 40m podzielono na dwie
części
o równych polach płotem równoległym do boku długości 40m. Oblicz z dokładnością do 1m obwód
każdej z nowo powstałych działek.
24 sty 16:29
AgnieszkaKarolina: ktoś podpowie?
24 sty 16:30
Blee:
Wysokosc tego trojkata rownoramiennego obliczyc musisz. Bedzie to H
Nastepnie ukladasz rownanie:
Poletrapezu = Polemalego trojkata
Oraz
htrapezu + hmalego trojkata = hduzego trojkata
24 sty 16:37
AgnieszkaKarolina:
24 sty 17:37
AgnieszkaKarolina: H=h1+h2
H=40√2
24 sty 17:37
AgnieszkaKarolina: (a+b)*h22 = a*h12
24 sty 17:38
AgnieszkaKarolina:
24 sty 17:38
Blee:
Tak ... jeszcze jedno rownanie ... z wykorzystaniem wyliczonej wartosci pola
24 sty 17:40
Blee:
Mozna tez prosciej zrobic.
Pole malego trojkata to polowa duzego ... trojkaty sa podobne ... skala podobienstwa k= 1/
√2
| | b | |
Czyli a = |
| tak samo sie ma proporcja z wysokosciami tych dwoch trojkatow |
| | √2 | |
24 sty 17:42
Mila:

ΔDEC∼ΔABC
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
| PΔDEC | | 1 | | 1 | | √2 | |
| = |
| =k2⇔k= |
| = |
| |
| PΔABC | | 2 | | √2 | | 2 | |
AD|=|BE|=60−30
√2
licz dalej sama
24 sty 18:38
AgnieszkaKarolina: dziękuje bardzo za pomoc
24 sty 19:12