Wykorzystując różniczkę, podać przybliżoną wartość wyrażenia
look:
Wykorzystując różniczkę, podać przybliżoną wartość wyrażenia:
1/3√7,7997
4 lut 18:43
Bogdan:
f(x + Δx) ≈ f(x) + f'(x)dx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| ⇒ f(8) = |
| = |
| |
| | 3√x | | 3√8 | | 2 | |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
f'(x) = |
| ⇒ f'(8} = |
| = |
| |
| | 3x3√x | | 3*83√8 | | 48 | |
dx = 7,7997 − 8 = −0,2003
| | 1 | | −1 | |
f(7,7997) = f(8 − 0,2003) ≈ |
| + |
| *(−0,2003) = 0,5042 |
| | 2 | | 48 | |
5 lut 00:05
Nyah: Wykorzystując różniczkę, podać przybliżoną wartość wyrażenia:
√102
25 cze 14:29
Nyah: Wykorzystując różniczkę, podać przybliżoną wartość wyrażenia:
1) 100.001 (wsk. ln10≈ 2.30)
2) sin 3.2
25 cze 15:05
Basia:
Bogdan podał już wzór
f(x0+Δx) ≈ f(x0)+f'(x0)*Δx
ad.1
f(x)=10x
x0=0
Δx=0,001
policz
f(0)
policz
f'(x) i f'(0)
i podstaw do wzoru
ad.2
f(x)=sinx
x0=π
Δx = 0,06
ad.3
f(x)=√x
x0=100
Δx=2
25 cze 15:13
Nyah: Dwa pierwsze przykłady już wiem jak rozwiązać, ale na ten z sin3.2 nie mam pomysłu.
25 cze 15:35
Mariusz: Znamy wartość sinπ a π to jest około 3,14, więc funkcja będzie sinx, x=3,14, Δx=0,06
25 cze 15:40
Nyah: w przykładzie sin3,2
x0 nie może równać się π
ponieważ wynik wynosił by wtedy 0,115, ma wyjsć 0,558
25 cze 15:40
Nyah: Już widze swój błąd, dzieki za pomoc.
25 cze 15:53
przemek: oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc 2x+sinx w przed. [0,pi]
x2lnx w przed. [e−1,e]
15 wrz 20:36