Jak obliczyć te zdarzenia losowe?
damian91: Prawdopodobieństwa tego, że potrzebna formuła jest w pierwszym, drugim, trzecim informatorze,
odpowiednio są równe: 0,3; 0,6; 0,7.
Wyznacz prawdopodobieństwa takich zdarzeń losowych:
A={formuła jest tylko w jednym informatorze} ;
B={formuła jest tylko w dwóch informatorach};
C={ formuła jest we wszystkich trzech informatorach};
D={formuły nie ma w żadnym informatorze} ;
E={formuła jest chociażby w jednym informatorze}.
24 sty 15:38
Basia:
P(A) = 0,3*0,4*0,3 + 0,7*0,6*0,3 + 0,7*0,4*0,7
P(B) = 0,7*0,6*0,7 + 0,3*0,4*0,7 + 0,3*0,6*0,3
P(C) = 0,3*0,6*0,7
P(D) = 0,7*0,4*0,3
P(E) = 1−P(D)
26 sty 02:30