wyznacz równanie stycznej
zak15: Wyznacz równania stycznych do danego okręgu:
x2 + y2 = 5, przechodzących przez punkt P(1, −2)
24 sty 15:11
PW: Współrzędne punktu P spełniają równanie okręgu:
12+(−2)2=5,
mamy zatem poprowadzić styczną do okręgu przechodzącą przez punkt P należący do tego okręgu.
Jest tylko jedna taka styczna − prostopadła do wektora SP→, gdzie S oznacza środek okręgu,
S=(0, 0), P=(1, −2)
SP→=[1,−2].
Dalej samodzielnie.
24 sty 15:32
zak15: proszę o sprawdzenie:
wychodzę z równanie A(x−x0)+B(y−y0)=0 i z tego po podstawieniu za A=1 B=−2 otrzymuję równie
x−2y−5=0
24 sty 16:06
Mila:

x
2+y
2=5
Prosta OP: O=(0,0), P=(1,−2)∊okręgu
Styczna s:
s⊥OP
OP
→=[1,−2]
x−1−2*(y+2)=0
s: x−2y−5=0
A w postaci kierunkowej:
24 sty 21:35
Eta:
Jeżeli punkt P(xo,yo) ∊ o: (x−a)2+(y−b)2=r2
to styczna w punkcie P
ma równanie: (x−a)(xo−a)+(y−b)(yo−b)=r2
W tym przykładzie P(1,−2) ∊ o : x2+y2=5 bo 12+(−2)2=5
zatem styczna ma równanie: x*1+y*(−2)=5
x−2y=5 −−− równanie stycznej
========
25 sty 00:25
piotr: Równanie stycznej do krzywej f(x,y) = 0 w punkcie P(x
P, y
P)
25 sty 09:45