matematykaszkolna.pl
Nierówności diunaj: Zilustruj zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają nierówność: d) |y| ≥ |x −2| + 1 Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć jak takie zadania sie rozwiązuje? Z góry dziękuje za pomoc
4 lut 18:40
diunaj: Sam sobie jakoś z tym poradziłem. Ale mam problem z tym zadaniem: Zilustruj zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają układy nierówności: Wydaje mi się, że robię to dobrze, a okazuje się, że gdzieś jednak tkwi błąd x/ f) | |y| − |x| | ≤ 2 | x + y| + |x − y| ≤ 6 czyli: (|y| − |x| ≤ 2 ∧ |y| − |x| ≥ −2) ∧ |x + y| + |x − y| ≤ 6 (y ≤ 2 + |x| ∧ y≥ −2 − |x|) ∧ (y≥ −2 + |x| ∨ y≤ 2 − |x|) ∧ (−x −y −x + y ≤ 6 ∧ x + y + x − y ≤ 6 ∧ −x −y + x −y ≤ 6 ∧ x + y −x + y ≤ 6) Ostatecznie: (y ≤ 2 + |x| ∧ y≥ −2 − |x|) ∧ (y≥ −2 + |x| ∨ y≤ 2 − |x|) ∧ (x ≥ −3 ∧ x ≤ 3 y ≥ −3 ∧ y ≤ 3) Wydaje mi się, że wszystko zrobiłem dobrze, ale po narysowaniu wychodzi coś zupełnie innego niż powinno wyjść (no może nie do końca, bo (x ≥ −3 ∧ x ≤ 3 y ≥ −3 ∧ y ≤ 3) jest na pewno dobrze). Czy ktoś mógłby to spróbować narysować? Bo ja już mam dosyć x/
5 lut 14:27
diunaj: Rotfl, dobra, narysowałem, nie było żadnego błędu, tylko nie zauważyłem, że w drugim nawiasie jest lub a nie i
5 lut 15:04