Liczba najkrótszych dróg
puchaczełe:

Liczba najkrótszych dróg, prowadzących po bokach kwadratów od punktu A do punktu B przez punkt
E, jest równa?
proszę, jeżeli ktoś umie rozwiązać i wytłumaczyć to zadanie to proszę wytłumaczyć mi to
łopatologicznie
24 sty 14:22
Blee:
Aby z A do E przejsc najkrotsza droga musisz raz pojsc w gore i 3 razy w prawo.
Rozpiszmy:
g,p,p,p
p,g,p,p
p,p,g,p
p,p,p,g
| | | |
Teraz aby przejsc z E do B robisz dwa ruchy do gory i dwa w prawo. Takich drog masz | = 6 |
| | |
| | | | | |
Wiec takich drog bedzie: | * | = 4*6 = 24 |
| | | |
24 sty 14:31
nk: co w tym zadaniu oznaczają poszczególne liczby w symbolu Newtona? @Blee
24 sty 15:38
Blee:
4 −−− dlugosc trasy (odpowiednio z A do E oraz z E do B)
1 −−− liczba kierunku 'do gory' idac do E
2 −−− liczba kierunku 'do gory' idac z E do B
24 sty 16:31