Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu pochodnej?
Dominik:
24 sty 14:07
Dominik: Przepraszam w liczniku potęgi jest lnx czyli
24 sty 14:08
kochanus_niepospolitus:
a co to jest
ln
24 sty 14:08
kochanus_niepospolitus:
| | lnx | |
f(x) = 5 |
| czy f(x) = 5 (lnx)/x  |
| | x | |
24 sty 14:09
kochanus_niepospolitus:
potęga ... oki
no to lecimy ... funkcja wielokrotnie złożona:
f' = 'pochodna zewnętrza'* pochodna wnętrza czyli:
| | lnx | | | |
f' = 5(lnx)/x * ln5 * ( |
| )' = 5(lnx)/x * ln5 * |
| = |
| | x | | x2 | |
| | 1 − lnx | |
= 5(lnx)/x * ln5 * |
| |
| | x2 | |
24 sty 14:11
Dominik: A to proste jest tylko nie zauważyłem, że tam jest dzielenie dwóch funkcji dziękuję
24 sty 14:17
Dominik: A chciałbym się jeszcze o jedną pochodną zapytać
| | 1 | | 7tgx6 2x | |
(tg7 2x)' = 7tgx6 2x * (tg2x)' = 7tgx6 2x * |
| * (2x)' = |
| |
| | cos2 2x | | cos2 2x | |
* 2
Czy dobrze to robię?
24 sty 14:27
Blee:
Tak
24 sty 14:31
Blee:
Tylko nie tgx62x tylko tg62x
24 sty 14:32
Dominik: a umiałby ktoś pomóc mi jeszcze z tym?
((log3 x)cosx)'
24 sty 14:36
Blee:
Kto Ci daje takie okropienstwa? Pomoglbym, ale nie na komorce

od cholery pisania przy tym
jest
24 sty 14:44
Blee:
a = cox
(Log3x)a = (ln3)−a * (lnx)a
I jutraj mamy ogrom pisania czego na komorce nie zrobie
24 sty 14:48
Blee:
Pierwsza czesc to nic innego jak bg(x)
Pochodna jak wczesniej.
Druga czesc to trza zamienic na eln( (ln x)cosx)
I tu masz wielokrotne zlozenie funkcji.
24 sty 14:53
Blee:
No i do tego wszystkiego stosujesz jeszcze wzor na pochodna iloczynu
24 sty 14:54