jaka jest oczekiwana liczba rzutów monetami
ania: Doświadczenie polega na rzucie trzema symetrycznymi monetami. Doświadczenie powtarzamy tak
długo, aż otrzymamy co najmniej jednego orła i jedną reszkę. Jaka jest oczekiwana liczba
rzutów monetami, jakie należy wykonać, aby zakończyć doświadczenie
24 sty 13:35
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
P(o,o,o) = P(r,r,r) = |
| |
| | 8 | |
| | 1 | | 3 | |
P(o,o,r) = P(o,r,r) = 3* |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 3 | |
Więc mamy |
| szansy za zakończenie w danej serii |
| | 8 | |
| | 1 | | 8 | | 2 | |
Mamy rozkład geometryczny, więc EX = |
| = |
| = 2 |
| |
| | p | | 3 | | 3 | |
24 sty 13:46
ania: P(o,o,r)=3/8 i P(o,r,r)=3/8
Więc mamy 6/8 szansy na zakończenie serii

Skąd wiemy, że to rozkład geometryczny
24 sty 17:59
Blee:
Rozklad geometryczny mamy wtedy gdy robimy jakas probe o stalym prawdopodobienstwie na sukces
(np. Rzuty moneta) i konczymy w momencie pierwszego sukcesu.
Czyli DOKLADNIE to co w zadaniu masz.
24 sty 18:03