Suma rodziny indeksowanej
Julcia: Znajdź sumę Un∊ℤ i przekrój ∩n∊ℤ
Jeśli zbiory An są równe
An={(x,y)∊ℛ2 : x<n*y}
24 sty 12:05
kochanus_niepospolitus:
A1
A∞
Więc jaka będzie suma tej rodziny zbiorów? A jaka część wspólna

(uwaga ... wykresy funkcji
y=x i y=0 NIE NALEŻĄ do zbiorów A
1 i A
∞
24 sty 12:29
Julcia: A skąd ten niebieski wykres? przecież jeśli n dąży do nieskonczonosci to wykres powinien sie
raczej kurczyć i iść do gory. czy nie?
24 sty 12:39
Julcia: a nie dobra bład moj juz widze jednak dobrze
24 sty 12:40
Julcia: tylko jak na koncu to wszystko formalnie zapisac jaka jest suma a jaki przekroj?
24 sty 12:42
kochanus_niepospolitus:
| | x | | x | |
masz x < n*y ... więc y> |
| teraz limn−>∞ |
| = 0  |
| | n | | n | |
24 sty 12:43
kochanus_niepospolitus:
| | ⎧ | y>0 ; dla x≥0 | |
| Un∊N An = | ⎩ | y>x ; dla x<0 |
|
Część wspólną sama spróbuj.
24 sty 12:46
Julcia: dobra już rozumiem, dzięki wielkie
24 sty 12:50
kochanus_niepospolitus:

masz proste 'określające':
F1
F2
F4
F10
czyli proste:
y = x ; y = x/2 ; y = x/4 ; y= x/10
24 sty 12:50
Julcia: tylko że w zadaniu było n∊ℤ. to chyba trochę robi róznice, czy nie?
24 sty 12:58
Julcia: wtedy suma będzie chyba całe R2 z wyjątkiem dodatniej osi x a przekruj pusty?
24 sty 13:01
Julcia: przekrój*
24 sty 13:01
Julcia: albo przkrój to ujemna oś x
24 sty 13:03
kochanus_niepospolitus:

nie bardzo rozumiem jak może być zbiór A
−4 dla mnie to jest idiotyczny indeks
Jeżeli weźmiemy pod lupę wszystkie Całkowite liczby n, to mamy:
y=x (czyli A
1 to nad
prostą)
y=−x (czyli A
−1 to nad
prostą)
y=0 i
y=0 (czyli A
∞ i A
−∞ to ponad osią OX)
Pozostaje nam jeszcze A
0 czyli wszystko 'na lewo' od
y=0
Zaznaczony przedział (bez
prostej i
prostej) to będzie część wspólna.
Sumą będzie wszystko poza analogicznym trójkątem w IV ćwiartce.
24 sty 13:05
Pytający:
Kochanus, zapomniałeś o zmianie znaku nierówności przy dzieleniu przez liczbę ujemną.

Wg mnie tak jak mówi
Julcia:
U
n∊ℤ={(x,y)∊ℛ
2: y≠0 ∨ (y=0 ∧ x<0)}
∩
n∊ℤ={(x,y)∊ℛ
2: y=0 ∧ x<0}
24 sty 13:32
kochanus_niepospolitus:

faktycznie ... no to skoro mamy:
y>x oraz y<−x
to sumą będzie R
2 /{(0,0)} (co załatwiają nam A
∞ i A
−∞) (bo (0,0) to jest jedyny punkt
wspólny dla każdej z tych prostych)
natomiast częścią wspólną będzie zbiór pusty bo powyższe zbiory (A
∞ i A
−∞) są rozłączne.
24 sty 13:39
kochanus_niepospolitus:
tfu tfu ... sumą będzie R2 / {<0;+∞),0} czyli z wyjątkiem półprostej: y=0 dla x≥0
czyli tak jak napisałeś.
Ale z przekrojem się nie zgodzę.
24 sty 13:42
kochanus_niepospolitus:
dobra ... z przekrojem też się zgadzam
24 sty 13:42