Udowodnij
Imię lub nick : Udowodnij, że :
√250+1+√250−1<226
24 sty 11:55
Jan: Podnieś obie strony do kwadratu
24 sty 11:56
Imię lub nick : to wiem ale nie rozumiem, dlaczego będzie wzór skróconego mnożenia skoro wyrażenia są pod
Pierwiastkiem
24 sty 12:00
Jan: To nie ma znaczenia.. w wzorze skróconego mnożenia są po prostu literki.. zobacz
a = √250 + 1
b = √250 − 1
(a + b)2 = a2 + b2 + 2ab
(√250 + 1)2 + (√250 − 1)2 + 2√(250 + 1)(250 − 1) =
= (250 + 1) + (250 − 1) + 2√2100 − 1 = ...
24 sty 12:05
Imię lub nick : A dlaczego nie można po podniesieniu do kwadratu po prostu
250+250<252
251<252
?
24 sty 12:10
kochanus_niepospolitus:
a od kiedy:
(
√4 +
√4 )
2 = 4+ 4 = 8

zauważ, że: (
√4 +
√4)
2 = (2+2)
2 = 4
2 =
16 
WZORY SKRÓCONEGO MNOŻENIA się kłaniają
24 sty 12:11
Imię lub nick : Rozumiem że nie ma znaczenia, nie ma problemu z podstawieniem ale myślałem że do drugiej
Po prostu usunie pierwiastki z dwóch wyrażeń a nie ze trzeba będzie rozpisać na wzór skróconego
24 sty 12:12
Jan:
24 sty 12:13
24 sty 12:13
Imię lub nick : Dziękuję
24 sty 12:15