wyznaczanie asymptot
folas:
wyznaczyć asymptoty funkcji
ale gdy podstawiam
√e to wychodzi liczba a nie nieskończoność (powinna wyjść asmptota
obustronna)
24 sty 10:40
Blee:
Co oznacza asymptota OBUSTRONNA dla Ciebie ? O ktorej asymptocie mowisz? Zauwaz jaka jest
dziedzina funkcji
24 sty 10:43
folas: dziedzina to wszystkie R oprócz √e
obustronna czyli √e w minus i plus
lim <− to mi nie wychodzi
x−>√e
24 sty 10:47
24 sty 10:52
Blee:
No to popraw dziedzine ... bo jak dla mnie to Df = R+ / {√e}
24 sty 10:59
Blee:
A od kiedy 1−1 =
∞
24 sty 11:00
Blee:
Licznik takze zle ... winno byc √e/2 ale to juz malo znaczacy blad (nie wnoszacy nic do
samych obliczen)
24 sty 11:01
folas: dziekuje za odpowiedz.
wychodzi √e/2 ale jak to sie ma do odpowiedzi że asymptota w x=√e istnieje i jest pionową
obustronną skoro granica nie wychodzi dążące do nieskończoności?
24 sty 11:41
Blee:
Licznik tyle wychodzi ... a nie granice w punkcie
24 sty 11:48
kochanus_niepospolitus:
| | x*lnx | | | | | |
limx−>√e− |
| = // |
| = |
| //=+∞ |
| | 1−2lnx | | 1 − 1− | | 0+ | |
analogicznie dla prawostronnej
24 sty 11:59