największa wartość pochodnej
rozia: Dana jest funkcja f(x)=−4x(x2+2). Największa wartość pochodnej tej funkcji jest równa:
odpowiedzi −8;−4;0;4
policzyłam pochodną, przyrównałam do zera i wychodzi mi sprzeczność: x2=−2/3
nie mogę znaleźć błędu, poprosze o rozpisanie
24 sty 09:47
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczysz pochodną
24 sty 09:54
kochanus_niepospolitus:
pytanie jest o największą wartość POCHODNEJ

a nie funkcji f(x)
skoro wyszło Ci x
2 = −2/3 przy przyrównaniu pochodnej do 0 ... to wniosek ... że na pewno
odpowiedź c) 0 i d) 4 można odrzucić
24 sty 09:56
rozia: f(x)=−4(x2+2)+2x(−4x)=−12x2−8
24 sty 10:00
piotr: f(x) = −4x3 − 8x
f'(x) = −12x2 − 8
f''(x) = −24x
f'(0) = −8
24 sty 10:01
rozia: nie rozumiem dlaczego muszę policzyc pochodną pochodnej
24 sty 10:10
piotr: w punkcie gdzie zeruje się pochodna funkcji, sama funkcja może osiągać swe extremum
24 sty 10:13
Blee:
Pochodna pochodnej przyrownaa do zera daje Ci informacje o tym gdzie pochodna funkcji f(x) ma
EKSTREMUM lokalne (najmniejsza badz najwieksza wartosc lokalna przyjmuje).
Mozesz tez patrzec na f'
f' = −4(3x2 + 2) zauwaz ze wartosc w nawiasie bedzie NAJMNIEJSZA gdy x=0
24 sty 10:41
rozia: dziękuję
24 sty 12:00