Granica
olka: Czy taka granice liczyć z trzech ciągów?
Jak to dalej liczyć?
X→0
24 sty 09:32
kochanus_niepospolitus:
liczenie z trzech ciągów nic Ci nie da
24 sty 09:39
kochanus_niepospolitus:
Reguła de l'Hospitala jest Ci znana
24 sty 09:40
olka: No tak, faktycznie, dziękuje
24 sty 09:44
kochanus_niepospolitus:
jednak uwaga
musisz pokazać (w komentarzu), że limx−>0 sinx − xcosx = 0
24 sty 09:45
6-latek: Czesc
. jaki tutaj bylby komentarz?
2) czy metoda elementarna daloby sie rozwiazac ta granice
| | sinx | | xcosx | |
np lim x→0 |
| − |
| dalej nie bardzo |
| | x2 | | x2 | |
24 sty 12:24
kochanus_niepospolitus:
komentarz jest prosty:
funkcja g(x) = sinx − xcosx jest funkcją ciągłą w D
f=R, wiec lim
x−>0 g(x) = g(0) = 0 − 0*1
= 0
24 sty 12:39
kochanus_niepospolitus:
Metodą elementarną wprost obecnie nie widzę sposobu. Gdybym musiał to wykazać, to bym niestety
szedł 'małymi' kroczkami co by zajęło zapewne z pół strony A4
24 sty 12:42
6-latek: Dobrze. dziekuje
24 sty 13:21