Przysięgam to juz ostatnie zadanie..
Pustakzmatmy: a=(1/27) −1
b= (3√3) 15
c= (√3/3 ) −40
24 sty 09:31
kochanus_niepospolitus:
ale co to jest
24 sty 09:32
Pustakzmatmy: Treść zadania brzmi:
uporządkuj liczby a,b,c w kolejności malejącej
24 sty 09:34
kochanus_niepospolitus:
b = (3
√3)
* 15
24 sty 09:35
kochanus_niepospolitus:
1) Zauważ, że c < 0 (bo
√3/3 ≈ 0,6 , więc c ≈ 0,6 − 40 = −39,4)
| | 1 | |
2) Zauważ, że a < 0 ( bo |
| ≈ 0,04 , wiec a ≈ 0,04 − 1 = −0,96) |
| | 27 | |
24 sty 09:38
Pustakzmatmy: czyli poprostu 3 3/2 * 15/1 tak?
24 sty 09:39
kochanus_niepospolitus:
co to jest to 3 3/2
| | 3 | |
od kiedy √3 = |
| = 1.5  |
| | 2 | |
24 sty 09:41
kochanus_niepospolitus:
ta miało być (3
√3)
15
24 sty 09:57