Mam problem z tym zadaniem nie umiem go obliczyć.
Grzegorz: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2+6y=16 i prosta l:y=mx+2m−5
Wykaż ze dla kazdej wartosci parametru m prosta l z okręgiem ma dokładnie dwa punkty wspólne.
4 lut 18:31
Godzio: pomoge
4 lut 18:44
Godzio:
tworzymy układ równań prostej i okegu
y = mx + 2m − 5
x2 + y2 + 6y = 16
podstawiamy do okręgu prostą
x2 + (mx + 2m − 5)2 + 6(mx+2m − 5) =16
x2 + (mx+2m)2 −10(mx+2m) + 25 + 6mx + 12m −30 − 16 =0
x2 + m2x2 + 4m2x + 4m2 − 10mx −20m +6mx +12m−21 = 0
x2(1+m2) + 4m2x −4mx + 4m2 − 8m − 21 =0
x2(1+m2)+ (4m2−4m)x + 4m2 − 8m −21 =0
oczekujemy że delta wyjdzie > 0
sprawdzamy
Δ = (4m2−4m)2 −4(1+m2)(4m2−8m−21) =
16m4 − 32m3+16m2 − 4(4m2−8m−21 + 4m4−8m3−21m2) =
16m4 − 32m3+16m2 − 4(4m4 − 8m3 − 17m2 −20m − 21)
16m4 − 32m3 + 16m2 − 16m4 +32m3 + 68m2 +80m + 84 =
16m2 + + 68m2 +80m + 84 =
84m2 + 80m + 84 =
4(21m2 + 20m + 21) > 0 dla m∊R więc wszystko ok
4 lut 19:00
hesia:
2/ sposób

bo mniej obliczeń , niż u
Godzia
odległość "d" środka okręgu od tej prostej musi być < r
o: x
2 +( y+3)
2=25 S( 0,−3) r= 5 to d <5
równanie prostej w postaci ogólnej: mx −y +m −5=0
| | |0*m −3*(−1)+m −5| | | |2m −2| | |
d= |
| = |
| <5
|
| | √m2 +1 | | √m2+1 | |
|2m+2|< 5
√m2+1 => 2m+2 < 5
√m2+1 /
2
4m
2 +8m +4 < 25 m
2 +25
21m
2−8m +21 >0 Δ <0
więc
m€R ( bo ramiona paraboli skierowane do góry i brak miejsc zerowych
co kończy dowód
4 lut 19:27
diana: dziekuje
4 lut 20:08
diana: mialam ostatnio tez podobne zadanie
4 lut 20:09