Rozklad wielomianu na czynniki
Damian: Dzien dobry
Mam taki wielomian x3+3x2+3x+2
Próbowałem wyciagac wspólny czynnik
x(x2+3x+3)+2
Ale to nic mi nie daje, wiec prosze o pomoc
Poprawna odpowiedź jest (x2+x+1)(x+2)
24 sty 09:15
kochanus_niepospolitus:
W(x) = x
3 + 3x
2 + 3x + 2
| | d | |
1) Szukamy całkowitych pierwiastków. Takie pierwiastki to będą dzielniki liczby |
| = |
| | a | |
Więc mamy możliwości: +/−1 , +/−2
W(1) = 9
W(−1) = 1
W(−2) = 0 <−−− mamy pierwiastek
2) Dzielimy wielomian W(x) przez (x+2) i zapisujemy:
W(x) = (x
2+x+1)*(x+2)
3) Liczymy Δ dla P(x) = x
2+x+1 ... Δ<0 czyli brak kolejnych pierwiastków
4) Koooniec
24 sty 09:25
Damian: Bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
24 sty 09:29