Granica funkcji
Michał: | | 1 | |
Jak obliczyć lim (1 + |
| )x przy x→0? |
| | x | |
24 sty 05:37
Basia:
x>0
x
x = e
lnxx = e
x*lnx
czyli x
x=e
x*lnx→e
0=1
(x+1)
x = e
ln(x+1)x=e
x*ln(x+1) →e
0*ln1 = e
0*0=1
| | 1 | | x+1 | | (x+1)x | | 1 | |
(1+ |
| )x = ( |
| )x = |
| → |
| =1 |
| | x | | x | | xx | | 1 | |
24 sty 06:04
Michał: W 4 linijce nie mamy symbolu nieoznaczonego 0 * (−∞)?
24 sty 06:20
Jerzy:
Mamy, ale granica jest policzona i wynosi 0.
24 sty 06:33
Michał: Chyba nie rozumiem − myślałem, że jak jest symbol nieoznaczony, to trzeba liczyć jakoś inaczej.
24 sty 06:39
Jerzy:
Patrz trzecia linijka:
| | lnx | |
limx→0x*lnx = limx→0 |
| = ..... reguła H |
| | 1/x | |
24 sty 06:43
Michał: No tak, pominąłem ją. Dzięki Wam za pomoc
24 sty 06:44