Bazy przestrzeni
Kamil: Witajcie , jak zrobić to zadanie.
Wektory [ −4, 0, 2] [1,2,0] [1,0,0]
a) tworzą bazę przestrzeni R3?
b)−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−R2?
c) są liniowo zależne ?
Proszę o pomoc
24 sty 01:17
Basia:
ad.a
czy każdy wektor [x,y,z]∊R
3 da się przedstawić jako kombinacja liniowa tych trzech?
chyba tak
[−4α+β+γ; 2β; 2α] = [x,y,z]
no więc na pewno tak, czyli są bazą
ad.c
[−4α+β+γ; 2β; 2α]=[0,0,0] ⇔ α=0 ∧ β=0 ∧ γ=0
więc są liniowo niezależne
ad.b
nie jestem pewna czy dobrze rozumiem o co chodzi
24 sty 01:40
Lech: Dla a) i c) wystarczy obliczyc wyznacznik zbudowany z podanych wektorow ,
jezeli det W≠ 0 to wektory tworza baze .......
24 sty 10:12