Iloczyn uogólniony - wstęp do matematyki
faro: At={ℛ2∍(x,y) : (x−1)2+(y+2)2≥t2} ℛ∍t
Oblicz Ut At oraz ∩t At
Więc tak Ut At=ℛ2
przyjmijmy, że t=0, wtedy (x−1)2+(y+2)2 ≥0 . Jest to zawsze prawdziwe, ponieważ każda liczba
podniesiona do kwadratu jest ≥0
Mam problem z ∩t At. Mianowice Napisałem, że ∩t At = ∅
Dowód : Dla dowolnego ℛ∍t istnieje jakiś punkt (x,y), który należy do At ale nie należy do
At+n , gdzie ℛ∍n
I właśnie nie wiem czy dobrze to ująłem z tym iloczynem uogólnionym jeśli nie, może ktoś mi
wytłumaczyć jak będzie ?
24 sty 00:19
Basia:
∩tAt = {(1,−2)}
24 sty 00:26
Basia: a nie przepraszam, tam jest ≥ (a ja przeczytałam mniejsze)
chyba masz rację,ale muszę to przemysleć
chwila
24 sty 00:31
faro: Mogłabyś jakoś to dowieść? Samo na pisanie punktu nic mnie nie uratuje.
24 sty 00:31
faro: Jakby było ≤ też bym zgodził się z twoją odpowiedzią ,a tak do konca nie jestem przekonany
24 sty 00:32
Basia: tak, to oczywiście jest zbiór pusty
∀(a,b)∊R2 ∃t t=√(a−1)2+(b+2)2 ∧ ∀t∊R∃t1=t+1 t1>t ⇒
∀(a,b)∊R2 ∃t1 √(a−1)2+(b+2)2=t<t1 ⇒
∀(a,b)∊R2 ∃t1 (a−1)2+(b+2)2<t12 ⇒
∀(a,b)∊R2 ∃t1 (a,b)∉At1 ⇒ ∩At=0
24 sty 00:52
Xxx: Dziękuję
24 sty 10:36