Kalkulator: Prosta k: 2x−y+b=0 ma 2 punkty wspólne z okregiem o: (x−1)2+y2=5 tylko wtedy gdy
A b ∊ (−8,2)
B b ∊ (−3,7)
C b ∊ (−7,3)
D b ∊ (−2,8)
Zrobiłem układ równań i wyszło mi:
x2+2x+(2x+b)2−4=0
i z tego aby Δ>0 to (b+7)(b−3)>0
czyli odpowiedz C, dobrze?
23 sty 23:51
===:
Ok
24 sty 00:01
Basia:
(x−1)
2+(2x+b)
2=5
x
2−2x+1+4x
2+4bx+b
2−5=0
5x
2+(4b−2)x+b
2−4=0
Δ=(4b−2)
2−4*5(b
2−4)
Δ=16b
2−16b+4−20b
2+80 = −4b
2−16b+84 = −4(b
2+4b−21)
Δ
b=16+84=100
−4(b+7)(b−3)>0
(b+7)(b−3)
<0
b∊(−7;3)
dobrze, tylko drobny błąd w zapisie (może tylko literówka)
24 sty 00:06